середу, 14 листопада 2012 р.

Як позбутися від вугрів: головне – комплексний підхід

Вугрові висипи приносять багато неприємностей у підлітковому віці, а в деяких випадках продовжують дошкуляти і більш тривалий час. У людини з вираженим висипом вугрів значно знижується самооцінка, що не може не вплинути на якість життя і спілкування з оточуючими людьми. Позбавлятися від вугрів найкраще під спостереженням лікаря-дерматолога, який складає комплексну програму, яка включає догляд за шкірою, корегування харчування, прийом деяких лікарських препаратів.
Що провокує появу вугрів
Вугрі можуть бути наслідком гормонального дисбалансу, збоїв в ендокринній системі, порушень у роботі внутрішніх органів. Підсилює прояв вугрів комедогенна косметика,
яка сприяє закупорці сальних залоз і провокує розвиток запальних процесів на шкірі. Те, як виглядає шкіра, багато в чому залежить і від стану нервової системи, тому постійні стреси і депресія можуть посилювати прояви вугрової висипки.
При будь-якій формі вугрів не варто займатися самолікуванням, видавлювати запальні елементи, оскільки це може призвести тільки до погіршення зовнішнього вигляду шкіри, спровокувати утворення рубців, викликати ще більшого поширення вугрів.
Як позбутися від вугрів
Щоб позбутися від вугрів, важливо провести обстеження і виявити причини їх появи, проводити комплексну програму, яка перешкоджає утворенню нових висипів. Наступним етапом є видалення вже існуючих вугрів, зниження інтенсивності виділення шкірного сала, придушення процесу розмноження бактерій і зменшення запального процесу.
Всі етапи програми лікування вугрового висипу розробляються дерматологом, на основі результатів проведеного попереднього обстеження, виходячи зі стану шкіри пацієнта і важкості перебігу вугрової хвороби.
Коригуємо дієту
Оскільки вугрові висипи часто пов’язані з неполадками в роботі внутрішніх органів, особливо при проблемах з шлунково-кишковим трактом, одним з обов’язкових пунктів комплексної програми позбавлення від вугрів повинна стати спеціальна дієта. Обмежувальна дієта вводить заборону на вживання кави, алкоголю, шоколаду, жирних молочних продуктів, цукру, газованих напоїв, солодких десертів.
Лікар може призначати і одночасний прийом з дієтою пробіотиків, що містять корисну флору і нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Основу раціону обмежувальної дієті повинні складати нежирні кисломолочні продукти, хліб з борошна грубого помолу, цільнозернові каші, макарони із твердих сортів пшениці, рослинна їжа, багата клітковиною, нежирні сорти риби і м’яса, у відварному або запеченому вигляді.
Регулярно доглядаємо за шкірою
Позбутися від вугрів можна тільки при регулярному і грамотному догляді за шкірою, який включає в себе як професійний дерматологічний догляд, так і домашні процедури. При виборі косметики краще надати перевагу засобам зі спеціальної серії для догляду за проблемною шкірою, в яку входять гель або пінка для вмивання, крем-гелі або флюїди, а також маски.
Профілактичний догляд в домашніх умовах повинен підкріплюватися професійними процедурами, спрямованими на очищення закупорених сальних залоз, злущування ороговілих клітин і усунення запального процесу. Підбір процедур повинен проводитися тільки фахівцем, який порекомендує найбільш підходящий варіант чищення шкіри: механічний, ультразвуковий або вакуумний; призначить проведення пілінгу, сеансів фото-або лазерної терапії; проведе курс озонотерапії або кріотерапії.
Прийом медикаментів
При значному вугровому висипі, який не коригується за допомогою дієти та регулярного догляду, лікар-дерматолог може призначити проведення комплексного обстеження, для виявлення причин того, що провокує появу вугрів. Можливо, що подальше лікування буде проводитися за участю ендокринолога та гінеколога і з застосуванням гормональних препаратів, місцевих антибактеріальних засобів, інших лікарських препаратів.

Немає коментарів:

Дописати коментар