середу, 14 листопада 2012 р.

Як визначити дитячий стоматит?

  У  дитини  погіршало  самопочуття, не  хоче  їсти, піднялася  температура. У роті,  якісь  білі  виразки або  почервоніння. У  вашої дитини  стоматит.

Стоматит – це  інфекційне  запалення   слизової  порожнини  рота. Стоматит  буває  катаральним  і   афтозним. Катаральний  стоматит - це запалення  з  почервонінням  слизової  оболонки  рота.  Афтозний  стоматит - ця наявність  хворобливих  виразок, що викликають  біль не лише  при  їді, але і коли  дитина  розмовляє. При  афтозному  стоматиті  погіршується  самопочуття  дитини  і  піднімається  температура.

                   
  Причини  виникнення  стоматиту у  дитини? Головна  причина - це  вірусна, бактерійна  або  грибкова  інфекція.
  •  Грибкова  інфекція( грибок  від  Candida)
  •  Вірусна  інфекція
  • Травма  або опік  слизової  оболонки  рота(гаряча  їжа,  дуже  тверда  їжа)
  • Знижений  імунітет
  • Не дотримання  гігієни порожнини рота
  • Немиті руки

  Види стоматиту. Вид  стоматиту  залежить від причини  його  виникнення.

       1. Вірусний  стоматит.
Це  найпоширеніший  вид  стоматиту, він  виникає  в  80 випадках з 100.  По-простому  цей стоматит  називають  герпесным. Передається  легко- краплинним  шляхом і  виникає  через вірус герпес. Симптоми  цього виду - висип на губах, підвищена  температура, млявість, іноді  кашель  і  нежить.  На  другий, третій  день  на  язичку, на внутрішній  стороні  щічок, на небі  утворюються  афти(маленькі  круглі  виразки  блідо-жовтого кольору).  Наявність  афт - основна  ознака  цього  виду стоматиту.

       2. Бактеріальний стоматит.
Такий стоматит вражає дітей зі зниженим імунітетом, найчастіше в осіннє - зимовий період. Виникають при захворюванні на ангіну, пневмонію, гайморит. Симптоми даного виду - товста кірка на губах, губи злипаються, і рот з працею відкривається. Супроводжується підвищенням температури.

       3. Травматичний стоматит.
Виникає при травмі або опіку слизової оболонки рота. Різноманітні мікроорганізми у величезній кількості мешкають в ротовій порожнині, і травма може стати пусковим елементом розвитку запалення.

       4.Грибковий або кандидозний стоматит.
Виникає у грудних дітей. Збудниками є грибки виду Candida. Залишилося в роті дитини молоко є чудовим середовищем для розмноження цього виду грибка. Цей вид стоматиту називають ще молочницею. Симптомом цього стоматиту є білий наліт на язиці в роті дитини і відмова від їжі.

       
     
       5.Токсичний, або алергічний стоматит.
Зустрічається рідко. Симптоми - підвищується температура та спостерігається почервоніння слизової оболонки в ротовій порожнині. Причиною може бути реакція на ліки або алергія, дитина щось не те з'їв.

    Чим лікують стоматит?
  • Знеболюючим - щоб дитина могла нормально їсти і спати. 
  • Лікарськими препаратами - для оброблення слизової оболонки рота.
  • Ліками, які прискорюють загоєння.
  •  Препаратами, зміцнюючими імунітет.
При стоматиті не дозволяється відвідувати громадські місця. Рекомендується виділити хворій дитині окремий посуд, рушник. Перекласти його на особливе харчування, при якому їжа доставляла б менше хворобливих відчуттів. Їжа повинна бути у вигляді пюре, каші. Виключити солоне, кисле, гостре. Збагатити раціон дитини вітаміном А - сік морквяний, протерті абрикоси. І обов'язково, щоб у меню входили жири - сметана і масло, вітамін А розчиняється тільки в жирах.
Не потрібно займатись самолікуванням. Дитину краще показати лікарю, який визначить причину виникнення стоматиту і призначить відповідні ліки. При самолікуванні ви можете підібрати не ті ліки і тільки продовжите муки вашої дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар