середу, 14 листопада 2012 р.

Алергія у дітей в перший рік життя

Алергія у дітей в перший рік життя.

Алергія у дітей першого року життя спостерігається у 20-30% дітей. Причиною може стати неправильне харчування матері під час вагітності та під час годування дитини грудьми, ранній перехід малюка на штучне годування, спадкова схильність.
Але найчастіше причиною алергії стає звичайне перегодовування. Ми всі знаємо, що при з'їданні великої кількості одного продукту, може з'явитися алергія. Навіть той продукт, який до недавнього часу малюк їв із задоволенням, при перегодовування може викликати алергію, навіть материнське молоко.

Продукти, що викликають алергію можна розділити на три групи:

     1.Висока міра ризику
Молочні продукти і незбиране молоко. Яйця, морепродукти і риба, пшениця, помідори. Горіхи, мед, шоколад, суниця, полуниця, цитрусові, гриби.

      2.Середня міра ризику
Буряк, чорна смородина, куряче м'ясо, овес.

      3. Низька міра ризику
Кисломолочні продукти, картопля, пшоно, кукурудза. Індичка, свинина, баранина, кролятина. Огірки, капуста, брокколі.

Алергія проявляється майже відразу після з'їдення продукту, але іноді може з'явитися і через пару годин.


Симптоми алергії: сухість шкіри або намокання, почервоніння, свербіж, висипання. У важких випадках екзема, нейродерміт. Таку харчову алергію лікарі називають діатезом. Також ознаками алергії можуть бути і кишкові розлади (запор, пронос, кольки, підвищене газоутворення), блювання, закладеність носа, важке дихання. Якщо у дитини одночасно спостерігається ураження шкірних покривів, порушення травлення і утруднене дихання, то дитину потрібно негайно госпіталізувати
  При ознаках алергії у дитини негайно зверніться до лікаря і пройдіть обстеження.


Алергія у дітей лікується за допомогою дієти, мазей і антигістамінних препаратів.
При грудному вигодовуванні, мамі потрібно переглянути своє меню, при штучному-суміш замінити на іншу. Якщо вчасно не вилікувати алергію, то в майбутньому може розвинутися бронхіальна астма або кропив'янка.

Лікування призначається на підставі лабораторних аналізів лікарем-алергологом. При важких випадках призначаються гормональні препарати. Крім лікарських препаратів, лікар призначає і адсорбент, для полегшення стану дитини, поліпшення перебігу хвороби і прискорення одужання.

Немає коментарів:

Дописати коментар