середу, 14 листопада 2012 р.

Нездужання і захворювання новонароджених


Нездужання і захворювання новонароджених викликають сильне хвилювання і паніку у батьків. Адже малюк не може сказати, що у нього болить і як правило без фахівця це буває дуже складно визначити. У цій статті ми розглянемо найбільш часто зустрічаються хвороби новонароджених і розповімо про лікування дітей до року.
1.Кожние роздратуванняШкіра у новонародженого дуже чутлива. Щоб уникнути подразнень та інфекцій, слід тримати шкіру маляти в чистоті, добре зволожувати і не здавлювати тісним одягом. Незважаючи на ретельний догляд, у дитини можуть виникнути шкірні захворювання, які зажадають допомоги лікаря.
Сіднична еритемаце досить поширене у немовлят подразнення шкіри на сідницях, яке виникає під дією сечі, випорожнень і бактеріальної флори. Якщо не дивлячись на всі вжиті заходи (виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію, використання гідрофільних підгузників), ділянок шкіри з мокнущим роздратуванням стає більше, зверніться до лікаря.
Екзема грудничковЦя хвороба рідко зустрічається до трьох місяців, зазвичай з'являється на обличчі (крім носа і підборіддя), за вушками, іноді на складках і суглобах, на великих пальцях і навколо сосків. Шкіра покривається червоними плямами, утворюються дрібні сухі тріщинки, малюк страждає від сверблячки. Потрібна консультація педіатра.

Вугровий висип грудничковМаленькі білі крапки на червоному тлі з'являються досить часто на обличчі і грудях з четвертого тижня і можуть триматися протягом декількох тижнів. Єдиний засіб попередження-повсякденний догляд за шкірою малюка.


 2.Рахит - захворювання дітей раннього віку, що виражається в порушенні кісткоутворення. Причиною розвитку рахіту найчастіше є дефіцит в організмі вітаміну Д.

Причини захворювання: недолік сонячного світла і перебування на свіжому повітрі, нестача вітаміну Д в одержуваної дитиною їжі, недоношеність, недостатність рухової активності у дитини, дисбактеріоз кишечника.
Захворювання чітко проявляється у віці 3-4 місяців. У дитини з'являється неспокій, дратівливість, капризи, поганий сон, діти часто здригаються, особливо при засипанні. Посилюється пітливість шкіри, перш за все у сні і при годуванні, найбільш сильно потіє особа і ворсиста частину голови. Дитина весь час тре головою об подушку, в результаті чого у нього лисіє потилицю.


Ефективною профілактикою рахіту є прогулянки, помірний засмага, масаж і гімнастика. починаючи з 2-х тижневого віку, дитині призначається вітамін Д.



3.Болі в животі

У дітей першого року життя дуже часто виникають проблеми з животиком -  кольки, це пояснюється тим, що кишечник новонародженого розташований перпендикулярно тілу. У течії перших в місяців розворот кишечника може викликати у малюка болі і дискомфорт. У таких випадках може допомогти масаж животика за годинниковою стрілкою, а також материнське тепло. Покладіть новонародженого животиком на свій живіт. Чи прикладете свою теплу долоню до живота малюка.


Малюків часто турбує  скупчення газів в кишечнику або нерегулярний стілець. Від газоутворення добре допомагають медичні препарати: кропова вода, плантекс, сабсимплекс, бебикалм, бебинос. Перед прийомом обов'язково проконсультуйтеся з вашим педіатром. Дуже хорошим засобом від замків і газоутворення, являється газовідвідна трубочка. Газовідвідна трубочка набагато легше і зручніше у використанні, ніж клізма.


4.Інвагінація (заворот кишок)

Найчастіше зустрічається у віці 2-6 місяців, пік захворюваності припадає на той вік, коли дитина отримує послідовно або іноді одночасно багато нової їжі, що і є основною причиною цієї гострої патологіі.іменно тому не рекомендується поспішати з прикормом.

При даному захворюванні одна кишка впроваджується в іншу, судини кишки пережимаються, і порушується кровообіг. У таких випадках дитина несподівано починає кричати, періодично заспокоюючись.

  Через кілька хвилин крик повторюється знову. Але вже після другого - третього нападу плачу стає ясно, що дитині дійсно недобре. Можуть з'явитися різноманітні симптоми: блювота, слабкість, блідість або почервоніння шкірних покривів. Кров з'являється в стільці в перші 12 годин. Поява крові в калі - це пізній ознака, показати дитину лікарю потрібно набагато раніше!

5.ГрижіГрижа-випинання вмісту внутрішніх органів (порожнин) через стінку (найчастіше мова йде про передній черевній стінці).
При паховій грижі зазвичай визначається припухлість в пахової області. Не ускладнена грижа зазвичай не викликає болю. Часто грижа випинається за довгого плачу. При будь-якому не спровокувати неспокої дитини, потрібно ретельно оглянути пахові області, щоб виявити грижовоговипинання. Пахова грижа небезпечна і може стати реальною загрозою для життя дитини Ні в якому разі не намагайтеся вправити грижу самостійно. Вам слід якнайшвидше звернутися
к хирургу.Пупкова грижа і грижа білої лінії живота зустрічаються досить часто. У більшості випадків грижі з'явилися у дітей віком до 6 місяців, спонтанно зникають у віці одного року. Це пов'язано зі зміцненням мускулатури верхньої черевної стінки, переходом дитини у вертикальне положення.
Якщо ви не впевнені, в тому, що саме турбує вашого малюка, обов'язково зверніться до педіатра.

Немає коментарів:

Дописати коментар