середу, 14 листопада 2012 р.

Чинники, що ушкоджують волосся

Факторы, повреждающие волосыЧинники, що ушкоджують волосся


Стан волосся - це один з показників загального "благополуччя" організму. Будь-які проблеми із здоров'ям або екологією відразу відбиваються на густині волосся. Не додає здоров'я шевелюрі і зловживання забарвленням, хімічною завивкою і термообробкою. Втім, удавшись до сил природи цілком можна впоратися і з такою прикрою проблемою, як випадання волосся.

Волосся страждає першим

Волосиста частина голови під мікроскопом виглядає складною системою: сотні тисяч волосяних цибулин, до кожної з яких підходять сальні залози, нервові закінчення і пучки мікроскопічних посудин. На додаток, велика частина волосяних цибулин забезпечена власними мініатюрними м'язами(завдяки їх наявності, власне, і "встає волосся дибки"). Природно, щоб така система нормально функціонувала, потрібне дотримання багатьох умов : нормальний стан капілярів, внутрішніх шарів шкіри, сальних залоз. До того ж, клітини цибулини безперервно діляться, що робить волосся однієї з найвідчутніших до несприятливих чинників систем організму.
Тому, будь-які неприємності - будь то стрес, неправильна дієта або забруднений вихлопами автомобілів повітря за вікном можуть привести до випадання волосся. 

Вагітність і пологи

Найчастіше жінки з випаданням волосся уперше стикаються під час вагітності або після пологів. Це зрозуміло - організм віддає усі сили малюкові, що росте в утробі. В принципі, після того, як організм відпочине після пологів, волосся повинне відновитися. Проте може статися і так, що за час вагітності частина цибулин загине. Щоб такого не сталося, треба в період вагітності не забувати не лише про здоров'я малюка, але і підтримка свого волосся.

Нестача вітамінів

До випадання волосся може привести і нестача вітамінів і мікроелементів. Особливо "критична" нестача вітамінів групи В. На жаль, в наші дні він зустрічається дуже часто. Стрес, паління, такі стимулятори як кава і міцний чай буквально "спалюють" вітамін В. А якщо ми регулярно їмо фаст-фуд і зловживаємо смаженою їжею, можна з упевненістю сказати, що наш організм випробовує гостру нестачу вітамінів групи В. При чому, від нестачі вітамінів страждають не лише волосся, але і нервова система і серце.

Себорея

В деяких випадках, до випадання волосся призводить така хвороба як себорея - порушенню функції сальних залоз, яке може проявлятися як в їх надмірній, так і недостатній діяльності. Відмітна ознака себореи - занадто жирна або навпаки - пересохла шкіра голови у поєднанні з лупою і випаданням волосся.

Як правило, цей стан пов'язаний з порушеннями гормонального фону. І якщо себорея, що проявляється в період статевого дозрівання, не є хворобою, і швидше за все пройде сама собою рокам до 25, те подібне захворювання в зрілому віці - привід звернутися до ендокринолога. 

Справи сімейні

Випадання волосся з віком може бути пов'язане і із спадковістю: підвищеною чутливістю шкіри до чоловічих статевих гормонів. Оскільки у жінок теж виробляються чоловічі статеві гормони, хай і в менших кількостях, ніж у чоловіків, при спадковій схильності до алопеції, випадання волосся може початися і у жінок. Найчастіше, цей процес починається при клімаксі, коли зростає вироблення чоловічих статевих гормонів.

Шкідлива краса

Нарешті, чи не головний чинник, що викликає випадання волосся - це безрозсудне прагнення до краси. Треба пам'ятати, що такі косметичні процедури як забарвлення, хімічна завивка і термоукладка більшою чи меншою мірою викликають ушкодження волосяних цибулин. Це і зрозуміло - приміром, до складу фарб, заздалегідь знебарвлювальних волосся, входять сильні окисники, що утворюють вільні радикали. Рано чи пізно, але вони ушкоджують цибулини.

Самшит і молоко

Одним словом, якщо почало випадати волосся - це перший "дзвіночок", що свідчить про те, що щось не так в організмі. В першу чергу треба усунути дію чинника, який викликав випадання волосся : змінювати спосіб життя і харчові звички, перестати використати хімічну агресивну косметику, якщо потрібно - відвідати ендокринолога.

Проте незайве буде і підтримати волосся за допомогою натуральних комплексів проти випадання волосся. Наприклад, відома італійська компанія Natura Hause пропонує дуже хороший комплекс для активного відновлення пошкодженого волосся, створений виключно на основі натуральних інгредієнтів, "РВХ". Ця абривиатура розшифровується по перших буквах італійської назви основних компонентів складу "P" - "Pappa Reale"(маткове молочко), "В" - "Bosso"(самшит), "Х" - "Ximenia"(ксимения).

Маткове молочко - це просто криниця біологічно активних речовин і вітамінів групи В, а самшит і ксимения(тропічне дерево), - джерело флавоноїдів і танінів, дубильних речовин, зміцнюючих шкіру голови. Не даремно ці рослини використовувалися в традиційній медицині средиземноморскихстран і займають гідне місце в арсеналі гомеопатів. Крім того, усі продукти серії мають кислий ph, який корисний для волосся, пошкодженого хімічною завивкою або забарвленням. Серія складається з маски для волосся, шампуню, кондиціонера бальзаму і комплекс для відновлення волос, який треба використати 1-2 рази в тиждень.

Немає коментарів:

Дописати коментар