середу, 14 листопада 2012 р.

У дитини ріжуться зубки.

Якщо твоєму малюкові від 3 до 7 місяців і він раптом почав температурити, капризувати і погано є, не поспішай тривожитися, найімовірніше, у нього прорізаються зубки. Краще запасися фруктовими пюре, холодними компресами і гумовими іграшками.
Молочні зуби зазвичай прорізаються парами з перервою в 1-2 місяці, причому у дівчаток цей процес проходить трохи швидше, ніж у хлопчиків. Першими, в 6-8 місяців прорізаються два нижні центральні різці, потім, в 8-10 згори два центральні різці, потім, в 10-11, прорізаються по два бічні різці знизу і в наступний місяць ще два згори. Ближче до року у дитини вже у роті 6-8 зубчиків. Після цього настає перерва пару місяців, після перерви за короткий період часу з'являються по 2 корінні зуби знизу, потім згори. А коли дитині виповниться 2 роки, ти вже не зможеш представити його беззубим - адже він буде володарем цілих двадцяти молочних зубів!

Слюни на підборідді.
В одних дітлахів зубки ріжуться болісно і довго - кожен молочний зубок може прорізатися близько тижня. У інших, навпаки, все проходить швидко і непомітно - уві сні малюк трохи ворушиться і пхикає, а вранці мама або тато випадково розгледіли у малюка в роті блакитно-білу перлину.
За пару неделек до прорізання першого зуба організм дитини починає виділяти слину: адже організм готується до поїдання твердої їжі. Маля поки вміє ковтати тільки молоко і суміші, але він ще не може впоратися зі слюнями, тому вони випливають з рота по підборіддю і накопичуються в шийних складочках. Це доставляє малюкові занепокоєння: слина дратує ніжну шкірку немовляти. Тому зав'яжи своїй дитині під підборіддя слинявчик, а під час сну, поклади під головку рушник. Слюні обережно витирай за допомогою м'якого хусточки, але ніяк не серветками.
Коли малюк лежить на спині, слина може затікати в шийку і викликати кашель. Щоб цього не сталося, поверни головку дитинку на бочок.

Холод для ясен.
Перед початком прорізання кожного зуба, дитина може бути неспокійним, часто хникати і часто прокидатися. Якщо ти подивишся йому в ротик, то відразу дізнаєшся в чому причина - почервоніння і припухлість на яснах, де збирається прорізуватися зуб. Якщо побачиш там синяк, не лякайся. Це згусток крові під шкіркою. Цілком нормально, що в цей період багато дітей починають погано їсти. Тому прохолодного яблучному пюре, тертим персикам або йогурту віддасть перевагу ваш малюк, ніж звичайної їжі.
Є надійний засіб вгамувати біль: візьми хусточку, змочи його в ромашкове чаї, скрути його в джгутик і поклади в холодильник. Коли твоя дитина розплачеться, дай йому пожувати цей джгутик, і маляті стане легше.
Маленький гризун.
Дитина з ріжучим зубками гризе все, що потрапить йому в руки, таким способом він чеше сверблячі ясна. Добре, якщо в ролі «масажера» виступає соска, палець, ложка або чашка, але іноді масажером стає мамина груди під час годування. Так що якщо раптом дитина тебе вкусив, не кричи і не шльопати його. Він не знає, що тобі боляче. Просто трохи натисни на підборіддя дитини, і він відпустить.
Щоб виконати бажання дитини гризти, обов'язково купи йому маленькі гумові або пластикові іграшки, які він буде із задоволенням кусати. А ось дратувати цукром або ручкою ложки ясна крохи, як це робили в старовину, категорично не можна. Так можна подряпати ясна і занести інфекцію. Будь обережна і з хлібними кірками, бубликами, бубликами: шматочки можуть застрягти в горлі.
Часто, щоб втихомирити дитину, неспокійного від сверблячки, батьки дають йому соску, змащену медом. Засіб дуже ефективний. Солодкий смак меду дійсно відволікає дитину від сверблячки в яснах. Краще не вдаватися до подібного трюку, інакше в майбутньому карієс гарантований.
Коли у малюка починають прорізатися перші зубки, «мамина молочна фабрика» в 75% випадків закривається. Якщо ти не хочеш припиняти годування, то купи спеціальні прокладки для грудей, які візьмуть на себе вогонь маленького зубастика.
Скоріше в аптеку.
Коли прорізаються перші зуби, часто у дітей піднімається температура - це нормальне явище. Але якщо вона піднялася вище 38,3 ° С, дитина відмовляється більше ніж від двох годувань підряд або протягом декількох днів недоїдає, терміново до лікаря. Цілком можливо, що у нього вірусна або бактеріальна інфекція. Збити температуру допомагають ліки на основі парацетамолу, але ні в якому разі не аспірин. А спеціальні свічки, що вставляються в попку, допоможуть впоратися з болем.
При прийомі будь-яких медикаментів необхідно проконсультуватися з лікарем. Іноді дитячий лікар виписує болезаспокійливе.
Думка стоматологів.
Одні молочні зуби виростають прямо, інші - криво. Це не привід бити на сполох, поступово вони випрямляються. Щілини між зубами теж не повинні викликати у вас побоювань: це не означає, що дорослі зуби будуть такими ж. А ось якщо зуби ріжуться з великим інтервалом часу і не по парам, то потрібно обов'язково показати дитину стоматолога і педіатра. Це може говорити про рахіті - виникає через брак в організмі вітаміну D, або інших проблемах зі здоров'ям дитини.
Дитяча зубна паста
завжди має приємний присмак (яблуко, малина, банан, полуниця), ніжно чистить зубки малюка, не ушкоджує емаль, і оберігає від зубного каменя і карієсу. Пасту для маляток, якщо вона не містить барвники та фтор, не обов'язково спльовувати або змивати після чищення. Вона абсолютно нешкідлива. Скільки пасти потрібно для однієї чистки, залежить від кількості зубів. Зазвичай це кулька розміром з горошину.

Силіконова щітка-масажер.
Це прозорий ковпачок, на кінці якого розташовані короткі силіконові волоски або пухирці. Особливість щітки полягає в тому, що вона надівається на вказівний палець або мізинець. З її допомогою м'яко знімають наліт з перших зубів, але і масажують ясна. Дітям ця процедура зазвичай дуже подобається.

Зубна щітка для найменших
зобов'язана мати суперм'яку щетину (super soft), яка буде м'яко очищати молочні зубки. Крім того потрібно звертати увагу на вказівки, для якого віку ця щітка призначена. Головка зубної щітки повинна бути маленькою і компактною (розміром двох молочних зубів), а ручка великий і об'ємної, із закругленими безпечними краями, щоб зручніше було її тримати. Перші чищення зубів будуть займати всього кілька секунд, але у міру звикання час на гігієну буде збільшуватися. Міняти щітку потрібно не рідше 1 разу на 2 місяці, а також якщо дитина перехворіла інфекційним або простудним захворюванням.
Охолоджуючі колечка
виконуються у вигляді фігурок: вишеньки, морозива, овочів, фруктів. Ці колечка мають болезаспокійливу дією і охолоджують ясна дитини. Перед тим як дати дитині погризти кільце, наповнене гелем, потрібно покласти його на 2-3 хвилини в холодильник.

Немає коментарів:

Дописати коментар